Tuesday, November 22, 2011

Handphone masuk air??Handphone masuk air?? oh owhh, the worst day of you life eh?.. what to do next?? Ok, here some tips you guys can do..

1. JANGAN "ON" HP ANDA!! jangan cuba utk hidup hp anda walau anda 'rasa' ianya suda kering..Buka battery dan cuba keringkan..(gunakan 'hairdyer' or jemur sebentar bawah matahari, atau biarkan semalaman.
2. Cuba buka cover hp, gunakan tools yg sesuai jika ada.. (skru driver/precision screw driver boleh di dapati di kedai hardware. tidak mahal baitu.. heheh)
3. Jika tidak pasti caranya utk dissamble hp anda, google/youtube saja baa..banyak sana tu.. or tanya saya ja..heheh

Harus diingatkan supaya anda jangan hidupkan/on hp anda yg dimasuki air, ini kerana masih terdapat air pada bahagian PCB/papan litar hp tersebut. Ianya perlu dicuci dengan larutan tertentu utk menanggalkan kesan air/karat pada papan litar. Jika dihidupkan juga, kemungkinan 'short circuit" pada IC akan berlaku, dan kos utk membaiki kerosakan yg melibatkan IC adalah tinggi. Lagi pula hp yang rosak akibat masalah IC (integrated circuit), walaupun dapat dibaiki selalunya tidak bertahan lama dan masalah mungkin akan berulang. Jadi, pastikan ianya kering terlebih dahulu barulah di hidupkan. Ok, selamat mencuba, :) hehe

1 comment: